Foto: Ronald Hooijmeijer

Shafiqa Habib (60)

Waar kennen we jou van?

23 jaar geleden ben ik vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Na een jaar in een asielzoekerscentrum, kregen we een huis in Ridderkerk toegewezen. Sinds die tijd ben ik actief in vrijwilligerswerk. Ik heb in het Wereld Restaurant gewerkt, ben vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk, bij Facet en ik heb de Stichting Multiculturele Ridderkerk opgericht. Het doel van de stichting is het samenbrengen van alle culturen en geloven. Voor vluchtelingen werk treed ik vaak op als tolk voor asielzoekers die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn.
Door al het vrijwilligerswerk ken ik veel mensen in Ridderkerk. Zoveel dat mijn kleindochter niet meer met mij naar het dorp wil omdat ik steeds met mensen sta te praten.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben 40 jaar getrouwd met Sulaiman. We hebben zes kinderen. Een zoon woont nog thuis.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Dat is misschien een beetje een raar verhaal, maar het is voor mij toch een mooie herinnering. Toen ik zeven was werd ik gebeten door de hond van een goede vriendin. Ze vroeg mij om het niet tegen mijn ouders te zeggen, omdat ze bang was dat de hond dan afgemaakt zou worden. Ik heb het niet gezegd. Iedere dag verzorgde ik stiekem de wond. Tot mijn moeder het na een tijdje zag en vroeg wat voor wond het was. Ik heb het toen wel verteld. De hond mocht gelukkig blijven leven.

Waar word je gelukkig van?

Als mijn kinderen gelukkig zijn, ben ik het ook. En ik word blij als ik zie dat de mensen iets aan mijn hulp hebben. Een mevrouw die uit China komt bedankt me nog steeds met een omhelzing als ze me ziet. Ik spreek geen Chinees, maar met handen en voeten hebben we haar toch geholpen om zich hier te settelen.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Als ik beelden uit Afghanistan op televisie zie dan krijg ik tranen in mijn ogen. Zo'n mooi land dat kapot gemaakt wordt. Mijn kinderen zeggen dan ook dat ik er niet naar moet kijken. Maar ondanks het verdriet, wil ik toch zien wat er gebeurt.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik zou heel graag samen met mijn man naar ons geboorteland terug willen. Helpen met de wederopbouw. Ik hoop echt dat het ervan gaat komen.

Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?

Dat weet ik echt niet. Vraag het maar aan hen.

Hoe sta je 's morgens op?

Ik ben een ochtendmens. Drie keer per week ga ik van 7 tot 9 uur zwemmen in de Fakkel. Ook de sportschool bezoek ik 's morgens vroeg.

Wat zijn je angsten?

Angst ken ik niet. Het gaat zoals het gaat, dus het heeft ook geen zin om bang te zijn. Ik durf alles. Daarna zie ik wel hoe het gegaan is. Ik moet zeggen, meestal is dat goed.

Wat vind je stom?

Stom is misschien een groot woord maar het is wel een cultuurverschil dat opvallend is. Nederlanders koken precies voor de hoeveelheid mensen die moeten eten. Wij zijn gewend om altijd meer te koken. Onverwacht bezoek kan dan ook altijd mee eten.

Wat heb je geleerd van je moeder?

Geduldig zijn en de rust bewaren. Eerst nadenken voor je antwoord geeft. Ook als we iets fout deden, dan ging ze altijd in gesprek met ons. Hoe is het gekomen, wat heb je ervan geleerd en hoe had je het beter kunnen doen? Mijn vader heeft ons gestimuleerd om te studeren.

Waar kijk je naar op televisie?

Ik kijk meestal naar SBS 6. Hart van Nederland en andere actualiteitenprogramma's. We hebben ook een Afghaanse zender. Daarop kijk ik naar muziekprogramma's.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Niets. Wat moet ik veranderen dan?

Ben je een beller of app je liever?

Voor m'n werk bel ik veel. We hebben een familie app. Maar verder gebruik ik WhatsApp weinig.

Wat is je favoriete quote?

Het komt zoals het komt.

Wil je nog iets toevoegen?

Ja. Dat ik blij ben dat ik in Nederland woon en dat ik van Ridderkerk houd.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221916&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>