Sander samen met sporter Jeroen.
Sander samen met sporter Jeroen.

Weg met de coronakilo’s, we gaan sporten

Algemeen

Sinds vorige week mogen we weer in groepsverband sporten. Super goed nieuws. De strijd tegen de coronakilo’s kan beginnen en we gaan weer ervaren hoe goed we ons voelen na een uitputtende les.

Door Astrid Potuijt

De laatste tijd is het volop in het nieuws. We moeten meer sporten en bewegen. Dat is gezond en zeker in deze tijd. Buiten zijn, ontspannen en de natuur in. Veel mensen hebben niet kunnen sporten bij hun gebruikelijke sportclubs. Hoewel op mooie dagen de natuurgebieden overvol waren, op ‘slechtere’ dagen kon je er een kanon afschieten.

Fantastisch gebied

Sander Baard, trainer van NatuurlijkSportief Barendrecht, kan het weten. Hij is vanaf september vorig jaar drie á vier keer per week te vinden in de Carnisse grienden en bij de Oude Maasheuvel. ,,Je ziet hier geen mens als het regent of wat kouder is. Zonde, want het is een fantastisch gebied om je helemaal uit te leven.”

Beetje rennen, slootje springen, berg op en af, koprollen, met stenen sjouwen, boomstammen boven het hoofd tillen en de trap op en neer springen als een kikker. Dit is zo’n beetje samengevat wat Sander doet onder alle Hollandse luchten. Of het nu regent, hagelt, waait of de zon schijnt. Je wordt al enthousiast als je hem alleen maar hoort vertellen over zijn sportclub en hoeveel energie hij haalt uit de natuur en het bewegen.

Energie

,,Op het moment dat je gaat bewegen voel je dat je hoofdpijn wegzakt, dat je weer energie krijgt. Je neemt jezelf iedere keer in de maling door excuses te verzinnen om niet te gaan sporten. Netflixen onder een kleedje op de bank vinden we allemaal lekker, maar je voelt je zoveel beter als je dat doet, nadat je je eerst hebt uitgeleefd buiten of voor mijn part binnen in de sportschool.”

“Zelf heb ik dat na al die jaren ook nog steeds. Dan regent het hard en moet ik toch weer die drempel over om te gaan, terwijl ik weet dat ik me tijdens het sporten en daarna weer een ander mens voel. Dat gevoel blijft, maar wat er veranderd is dat je gewoon die drempel overstapt en er geen seconde over twijfelt om te kiezen voor sporten boven Netflix.”

Wie weer wil gaan sporten na dit ongelofelijke jaar, zal de tijd moeten nemen om het energieniveau weer omhoog te tillen. ,,Verwacht niet van je lichaam dat je binnen twee maanden weer topfit bent”, zegt Sander. ,,Stel jezelf een doel en geef het de tijd. Dat doen we ook in het bedrijfsleven, daar is het ook niet realistisch om jezelf als doel te stellen om binnen drie maanden promotie te maken.”

Langzaam opbouwen

Acht jaar geleden besefte Sander (toen veertig jaar) dat hij wat aan zijn conditie moest gaan doen. Hij was altijd sportief geweest, maar het gezinsleven met zijn vier kinderen zorgde ervoor dat hij te vaak op de bank zat na zijn kantoorbaan. Moe en uitgeput. ,,Mijn ouders zijn beiden jong overleden aan de gevolgen van een niet zo gezonde levensstijl. Ik realiseerde me dat ik zelf ook een stuk gezonder kon gaan leven en sloot me aan bij NatuurlijkSportief in Dordrecht.

In gedachten was ik nog die energieke vent van tien jaar eerder, maar in de werkelijkheid moest ik tijdens die eerste training drie keer gaan liggen en zag ik de sterretjes voorbij vliegen.” Er was dus wat werk te verzetten voor Sander. Hij begon met één keer per week sporten, dat werd twee keer en later drie keer per week. Door zich bij het groepje aan te sluiten, werd hij uitgenodigd om mee te doen aan trails en sporten op andere mooie locaties in Nederland. 

Euforisch  

,,Door het sporten leerde ik sportieve mensen kennen en daardoor werd ik weer getriggerd om mee te doen aan een vijf kilometerloop. Ik zag er ontzettend tegenop, want ik vond het maar een eind. Maar natuurlijk was ik euforisch toen ik het had volbracht en het smaakte naar meer.”

Als je Sander nu ziet rennen en als een blije jongen in de plassen ziet springen, is het moeilijk voor te stellen dat hij acht jaar geleden uitgeput op de grond sterretjes lag te tellen.

Kleine stapjes

Veranderen doen we in kleine stapjes. Het is dus bijna niet mogelijk om je mindset volledig te keren binnen een week. Dus start met eens per week sporten, bouw dit uit met daarnaast meer te gaan wandelen om vervolgens twee keer per week te sporten. 

Uiteindelijk zal het sporten steeds meer integreren en komen daar vanzelf andere zaken bij. Gezonder eten, misschien wat vaker naar buiten om te wandelen en wie weet doe je over een tijdje wel iedere ochtend buikspieroefeningen zonder dat je daar zo ontzettend tegenop ziet.

Grotere groep

Vorig jaar september startte Sander zijn eigen groep van NatuurlijkSportief in Barendrecht. Door de pandemie kon hij maar met een aantal mensen trainen en zelfs een tijd maar met twee, maar nu mag er weer gesport worden in een grotere groep. De locatie waar gesport wordt is prachtig en ieder seizoen heeft zijn charme en qua sport een totaal andere beleving. In de winter werden er sneeuwballen gegooid, in de zomer wordt er geplonsd in de Oude Maas.

,,Toen ik hier rond ging kijken, wist ik meteen dat dit de perfecte locatie was voor mijn trainingen. Wat we doen is trainen met alles wat er al is. We pakken stenen en boomstammen of grote takken op en doen daar oefeningen mee. We tellen niet, we gaan door totdat we er genoeg van hebben en rennen door naar een volgende plek die zich uitstekend leent voor weer een andere oefening.”

Geluksgevoel

“We rennen de Oude Maasheuvel op en af, soms via het pad, soms recht omhoog en stoppen ook nog even bij het speeltuintje verderop om aan de ringen of de rekstok te hangen. Zo train je al je spieren, is het voor alle niveaus geschikt en vliegt de tijd voorbij. Voordat je het weet ben je een uur verder en vind je het jammer dat de training er alweer opzit.”

Bewegen en sporten – waar je het ook uitoefent – zorgt voor endorfine. En dat stofje brengt ons een geluksgevoel. We moeten er dus wel voor van de bank komen, maar het energieke en blije gevoel dat we na het bewegen zomaar gratis krijgen, is van onschatbare waarde

Buiten spelen

Herinner je je nog die tijd dat je als kind buiten speelde? Dat je misschien in het hoge gras verstoppertje deed, een slootje oversprong en je moeder weer hoofdschuddend naar je keek als je onder de modder thuiskwam? Na een training bij Sander is je shirt gegarandeerd vies en ben je weer zo blij als dat kind dat je vroeger was. Lijkt je dat ook wel wat, ga dan naar www.natuurlijksportief.nl/barendrecht en doe een gratis proefles mee.

Of neem weer contact op met je oude vertrouwde sportclub als je liever je kleren schoonhoudt. ,,Het maakt niet uit waar je sport”, sluit Sander af. ,,Als je maar beweegt.”

Voor BAR tv vroegen we de bezoekers van de markt in Carnisse Veste of ze nog meer tips hebben om van de coronakilo’s af te komen. Bekijk de uitzending vanaf vrijdag 9 uur via onze websites en social mediakanalen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant