Een rondje Bolnes van ca. vijf kilometer
Een rondje Bolnes van ca. vijf kilometer

Sporen uit het verleden

Algemeen

Een wandeling in Bolnes

We starten onze wandeling van ca. 5 km aan de Donckselaan. Bij huisnummer 40 begint een voetpad langs de Blaakwetering die zijn kronkelende loop heeft bewaard. De loop van het water herinnert aan het krekenlandschap van voor de inpoldering van de Nieuw Reijerwaard in 1442.
1. Bij het ooievaarsnest zien we nog iets van de agrarische activiteit die hier eeuwenlang plaats vond. Nu zijn de Donckse Velden ingericht als natuur- en recreatiegebied. Het eerste deel waar we doorheen lopen is in 2015 aangelegd.
2. Als we de eerste brug oversteken komen we in het oudste deel dat in 2004 werd ingericht. We volgen op enige afstand de loop van de Blaakwetering en lopen naar de Benedenrijweg.
3. Daar aangekomen slaan we linksaf en bij de Rijnsingel steken we over en volgen het pad door het in 1964 aangelegde randpark. De bomen zijn in ruim vijftig jaar enorm uitgegroeid.
4. Op de hoek met de Generaal Smutsstraat zie ik het gemaal uit 1964. Hier werd in 1880 een stoomgemaal gebouwd. Deze loosde het water uit de polder Oud en Nieuw Reijerwaard op de rivier. Daarvoor was er een windmolen die het water uit de hoge boezem in een maalkolk maalde waarna het water via uitwateringssluis bij laag water op de Nieuwe Maas werd geloosd.
We volgen het water langs de Generaal Smutsstraat. Bij de Pretoriusstraat steken we de brug over en lopen verder door de Boezemstraat. De lindenbomen langs de kade staan hier sinds 1936. Lindenbomen hebben een enorm regeneratievermogen ze kunnen wel duizend jaar oud worden.
Via De La Reijstraat lopen we naar het Dijkje.
5. Deze dijk vormt al eeuwenlang de grens met IJsselmonde. Enkele schapen, een toom kippen en een luidruchtige haan roepen een vleugje van de landelijke sfeer op die hier ooit heerste. Op het kaartmateriaal van topotijdreis.nl zie ik dat hier 200 jaar geleden drie molens stonden die het water opmaalden naar de rivier. Twee bemaalden de lage boezem en de derde de hoge boezem. De middelste molen stond op de hoek met de Kievitsweg. We gaan hier de ‘brug’ over.
6. De Kievitsweg vormt de verbinding tussen de Ringdijk in Slikkerveer en het Dijkje in Bolnes. Het is een van de oudste wegen in de polder Nieuw Reijerwaard. Via deze weg maakte men een verkortende doorsteek door de polder want de Ringdijk maakt een grote bocht.
De eerste driehonderd meter zijn slechts toegankelijk voor de wandelaar en de fietser. Het geasfalteerde pad wordt omzoomd door 101 lindenbomen (plantjaar 1975). Deze kleinbladige linde
(Tilia cordata ‘Rancho’) wordt ook wel winterlinde genoemd. Voor de Germanen was de Linde een heilige boom. In deze boom, herkenbaar aan het hartvorige blad, huisde de godin Freya. Zij was de godin van de liefde, vruchtbaarheid en voorspoed. Lindenbomen vind je zelden in het bos want groeien op goede gronden en die zijn bijna overal in cultuur gebracht. De mensen plantten graag lindenbomen aan bij hun huis, op dorpspleinen, voor boerderijen en bij kerken en kapellen. Een lindeboom zou de bewoners, huizen en goederen tegen onheil beschermen. Er werd ook rechtgesproken onder een linde. Geliefden liepen door een lindelaan en trouwden onder de lindeboom. Feesten werden gegeven onder de lindeboom, er bestaat zelfs een biermerk met de naam Lindeboom. Eind juni en begin juli als de linden bloeien komen daar veel bijen op af en dat levert de imkers heerlijke honing op. Het tweede deel tot de Rijnsingel lopen we onder de essenbomen (geplant in 1971). De Rijnsingel oversteken en het trottoir langs de Kievitsweg volgen tot we weer bij de Donckselaan komen.

aartvandragt@natuurvereniging-ijsselmonde.nl

Afbeelding

Advertenties uit de krant