Interieur van Pleisterplaats Van Kekem
Interieur van Pleisterplaats Van Kekem

Pleisterplaats Van Kekem (deel 7)

Algemeen

rubriek Stichting Oud Ridderkerk

Kort na de opening van de Pleisterplaats is Adrianus van Kekem op slechts 53-jarige leeftijd overleden. Zijn zonen Cock en Wim hadden eerder voor het horeca vak gekozen. Oom Johannes van Kekem (meestal Jan genoemd) heeft samen met Cock de Pleisterplaats voortgezet. Ook de vrouw van Johannes was er actief.

Cock heeft met zijn gezin - vanaf de opening - bij de Pleisterplaats gewoond. Al een jaar na de opening is een uitbreiding van het restaurant nodig. Na de verhuizing van het gezin naar De La Reijstraat in Bolnes, wordt de vrijgekomen woning verbouwd, voor de uitbreiding van het restaurant. Wim is korte tijd later het ‘Wegrestaurant Van Kekem’ begonnen, aan het Rijkswegen-verkeersplein bij Gorinchem.

Boze Rijsoordse-vader
Nieuwsgierig geworden gingen een viertal jongeren uit een Rijsoords-gezin bij Van Kekem uitsmijters eten. Zij waren opgetogen over de opmaak en smaak van de uitsmijters. Ook de sfeer in het restaurant had indruk gemaakt. Bij het horen van de gemaakte kosten werd de vader boos. Hierbij riep hij uit: ‘voor de prijs van één uitsmijter - maak ik voor jullie elk, ‘een uitsmijter met dubbeldik ham en wel vier spiegeleieren’. De vader vond het kennelijk te luxueus bij Van Kekem - maar de jongeren waren niet erg onder de indruk van zijn uitbarsting. De vader stamde uit een tijd van zuinigheid en soberheid - ‘maar voor de jeugd braken er toen andere tijden aan’.

‘Altijd weer een feestje’
De pleisterplaats is voor veel vrachtwagenchauffeurs, automobilisten en toeristen, een stop voor een goede kop koffie of maaltijd. Je kan er zich tevens goed opfrissen. Een dochter van een Rotterdamse-vrachtwagenchauffeur verwoordt het als volgt: “als het schoolvakantie was, mocht ik met mijn vader mee met de vrachtwagen. Dat was altijd weer een feestje, vooral als we dan eerst koffie en limonade gingen drinken bij Van Kekem. Daar stond een orgel waar je een munt in moest gooien en dan ging spelen - heel bijzonder vond ik dat!”.

Hans Lokerse (aangeleverd door Gert van ‘t Zelfde van www.rijsoord.nl)

Advertenties uit de krant