Afbeelding

Actie tegen vernielingen in het Donckse Bos

Nieuws

Na de eerdere inbraak en schade aan het Kinderspeelhuisje in het Donckse bos, is vorige week de eeuwenoude zonnewijzer achter Het Huys ten Donck vernield. De zonnewijzer, in ringvorm op gebeeldhouwde, gebuikte natuurstenen Lodewijk XIV-sokkel (2e kwart 18e eeuw) van de hand van J.P. Bauerscheit, is een Rijksmonument.

Het is nog maar de vraag of de veroorzaakte schade te herstellen is. “In ieder geval is zeker dat de unieke staat van de zonnewijzer, die nog geheel in oorspronkelijke staat was zonder restauraties, nooit meer geheel is terug te brengen” aldus een woordvoerder van stichting Het Huys ten Donck.

De eigenaren van het beschermde buiten weten niet wie verantwoordelijk zijn voor de recente vernielingen: “Wij dachten dat jong of oud we het over een ding allemaal eens konden zijn, is dat de buitenplaats Het Huys ten Donck een unieke parel is in Ridderkerk, waar we er gezamenlijk alles aan moeten doen om deze plek voor de toekomst te bewaren. Het is ook buitengewoon vervelend, want de (enorm hoge kosten van) herstelkosten van vandalisme worden niet gedekt door de verzekering dus zal de Stichting zelf hiervoor moeten opdraaien.”

Maatregelen

Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Ook zijn er in samenspraak met politie en de gemeente maatregelen getroffen. Vanaf heden worden wekelijks politiesurveillances gedaan in en rondom het landgoed. Met de gemeente is beraad om extra controles uit te oefenen met betrekking tot de openstelling van het park. “Het is wel bijzonder jammer dat het teveel gevraagd is om de paar regels die gelden op het landgoed en algemeen fatsoen die door iedereen hoog zouden moeten worden gehouden, niet kan worden gerespecteerd. Dat betekent namelijk dat wij nu ook de vrijblijvendheid van het gebruik van het landgoed moeten inperken” reageert de stichting. Het park van Het Huys ten Donck is alleen toegankelijk voor houders van een wandelkaart. Alleen mensen die een dagkaart of meerjarenkaart hebben aangeschaft hebben het recht om er te wandelen.

Advertenties uit de krant