Afbeelding

Dealen met nasi en rauwe kip

Nieuws

RIDDERKERK - Omwonenden van het Erasmuspark in Het Zand ervaren vooral ’s nachts overlast van drinkende en blowende jongeren. De jeugdgroepen die zich ’s middag of ’s avonds in het park ophouden gedragen zich lang niet zo hinderlijk.

“Natuurlijk gebeurt er weleens wat, maar het is niet structureel. Wij kunnen de jongeren gewoon aanspreken en op de gedragsregels wijzen. We hebben er nog nooit politie bij hoeven te halen” zegt Cor Hagestein, voorzitter van de Buurtpreventie Drievliet-’t Zand.

Drie keer per week gaan lopers van de buurtpreventie vier keer op een avond door het park. ’s Nachts worden door de buurtpreventie geen rondes gedaan en de politie heeft dan weinig mogelijkheden voor inzet. Volgens bewoners geeft dit een vrijbrief voor dealers, die hun drugs verkopen aan in en rond het park verzamelende jongeren. Zij zouden uit de wijde omgeving komen. “Ze wachten allemaal op een busje of scooter en dan gaan ze in het park zitten blowen” aldus een bewoner. Het hangen in het park gaat regelmatig gepaard met vernielzucht, stichten van brandjes en urineren in de omgeving. Maandagavond werd dit van meerdere kanten bevestigd tijdens een gespreksavond over de problemen in het Erasmuspark. Op de uitnodiging van de burgemeester waren bijna vijftig bewoners ingegaan. Zij riep de omwonenden op om niet alleen onderling te klagen, maar melding te doen van zaken die niet door de beugel kunnen. “Wij kunnen zaken niet oplossen als we niet weten dat die spelen. Ook als er niet onmiddellijk iets aan gedaan kan worden heeft melden zin. Dan kunnen we onderzoek doen, ouders aanspreken of op andere manieren actie ondernemen” aldus de burgemeester.

Verlichting

Bewoners denken dat betere verlichting van het park kan helpen. De jongeren kunnen er nu in het pikkedonker zitten op het speelplaatsje of de rand van de vijver. Ook wordt gepleit voor inzet van camera’s. De gemeente beschikt sinds kort over een eigen mobiele camera die hiervoor ingezet zou kunnen worden. “Het is een optie, maar dan moeten we eerst veel meer informatie hebben. Dan kunnen we het gericht inzetten” aldus de burgemeester. Er zijn bewoners die willen dat dit snel gebeurt, want het dealen zou nu ook al openlijk ’s middags plaatsvinden. Het zou ook het antwoord kunnen geven over de mysterieuze parkvervuiler, die op twee vaste plekken rauwe kip, resten vis en nasi achterlaat. Afgelopen weekend was de ‘traktatie’ voor mensen die hun hond uit laten rauwe kip met uien.

Advertenties uit de krant