Kraaiennest ontploft na zege Rijsoord

RIJSOORD – Rijsoord keek zaterdagmiddag in het thuisduel met Oranje Wit na een uur spelen tegen een schier onoverbrugbare 0-3 achterstand aan. Een miraculeuze inhaalrace bracht de formatie van trainer Gijs Zwaan uiteindelijk echter toch de zege. Michael van Gool (2x) en Soufiane Aouragh repareerden de schade voor de Kraaien, waarna Nilton Ramos met de winnende treffer diep in blessuretijd het Kraaiennest in extase bracht: 4-3.

Geschreven door: Robert Verhoef

Rijsoord trad zaterdag aan zonder sterkhouders Van den Heerik, Van Zonderen en De Groot. De volle ziekenboeg deed zodoende een beroep op de creativiteit van Zwaan, die moest puzzelen om een volwaardig basiselftal op de been te brengen. Desley de Wolf schoof een linie naar achteren, terwijl Nick de Zeeuw op zijn beurt de plaats van De Wolf op het middenveld innam. Donovan Lioe Anjie keerde terug op zijn vertrouwde rechtsback-positie, Sander Lagrand maakte zijn rentree in het elftal links achterin.
Rijsoord en Oranje Wit maakte er in de eerste helft een weinig vermakelijk schaakspel van. De Dordtenaren hadden wel het betere van het spel en wisten de thuisploeg goed vast te zetten op de eigen helft, maar konden maar amper serieus gevaar stichten voor de Rijsoordse doelmond.
Het was juist Rijsoord dat tweemaal dicht bij een treffer was via de razendsnelle Soufiane Aouragh. De buitenspeler brak al na vijf minuten door aan de linkerkant van het veld, maar vond geen ondersteuning bij zijn medeaanvallers en besloot zelf te schieten. Zijn inzet uit een moeilijke hoek werd met moeite gestopt door doelman Nicky de Jong. Een half uur later bij een vergelijkbare aanval legde Aouragh de bal keurig terug op de vrijstaande Nilton Ramos, die tot zijn afgrijzen de bal van dichtbij over het doel van De Jong werkte.

Duur
Die misser werd door de thuisploeg duur betaald. Nadat Rijsoord eerst nog goed was weggekomen bij een hachelijke situatie voor het eigen doel was het Jeffrey Monster die vijf minuten voor rust vanaf de rechterkant van het strafschopgebied volledig vrij voor kon geven. De bal bereikte bij de tweede paal Edison Warner die met het hoofd de niet te missen kans in het doel kopte: 0-1.
Na de pauze maakte het uit de hoofdklasse gedegradeerde Oranje Wit snel korte metten met de Kraaien. Björn Vlasblom profiteerde optimaal van wanorde in de Rijsoordse defensie en vanuit het middenveld manoeuvreerde hij zich in schietpositie voor het doel van Bekkers. Met een lage schuiver verschalkte hij de sluitpost: 0-2.
Nadat een droge knal van spits Brandon Könemann via de onderkant van de lat buiten het doel van de Rijsoordenaars was gebleven, leek diezelfde spits een minuut later definitief de wedstrijd in het slot te gooien. Oranje Wit speelde de Rijsoordse defensie aan de rechterkant van het veld uit. De vrijstaande Könemann kreeg de bal binnen het zestienmetergebied weliswaar met enig fortuin voor de voeten en passeerde doelman Bekkers eenvoudig: 0-3.
Strafschop
Het bleek hetgeen te zijn wat Rijsoord nodig had. In rap tempo keerden de manschappen van trainer Gijs Zwaan terug in de wedstrijd. Ramos werd door Van Gool op het doel van Nicky de Jong af gestuurd en de buitenspeler werd neergehaald binnen het strafschopgebied. Michael van Gool verzilverde de door leidsman Van den Bergen gegeven penalty: 1-3.
De gefrustreerde Rijsoordse aanhang ging er weer voor zitten en hoopte op een snelle aansluitingstreffer. Die kwam er ook via handenbinder Soufiane Aouragh. De linksbuiten trok vanaf links naar binnen in het strafschopgebied en kegelde de bal snoeihard achter doelman De Jong in de bovenhoek: 2-3, een wereldgoal.

Twee minuten later werd Rijsoord de gelijkmaker door de neus geboord bij een dubieuze buitenspelsituatie, maar drie minuten voor tijd presteerden de Kraaien alsnog het onmogelijke. Sander Barragan legde een vrije trap panklaar op het hoofd van Van Gool, die met een rake kopbal doelman De Jong kansloos liet: 3-3.

Ongeloof
Het ongeloof bij de Dordste formatie van trainer Pruymboom was groot. Toch kreeg Oranje Wit in blessuretijd nog de kans om een blamage te voorkomen. Vanuit een counter kon Björn Vlasblom van dichtbij inschieten, maar de middenvelder zag doelman Bekkers met een katachtige reflex de bal uit de korte hoek houden.

Nog dieper in blessuretijd viel het doelpunt aan de andere kant wel. Michael van Gool speelde zichzelf knap vrij op de rand van het strafschopgebied en ramde het leer achter de kansloze De Jong op de onderkant van de lat. Vanuit de rebound raakte ook Sander Barragan het houtwerk, waarna Nilton Tavares Ramos het wonder voltrok en het Kraaiennest deed trillen op zijn grondvesten. De buitenspeler legde al zijn gram in zijn schot en poeierde de bal in de verre kruising: 4-3.

OPSTELLING RIJSOORD: Michael Bekkers – Donovan Lioe Anjie (84. Patrick Schrage) – Marco Nijssen – Sander Lagrand – Desley de Wolf – Zepp Jacobs – Nicky de Zeeuw (46. Laurens Lingen) – Soufiane Aouragh – Sander Barragan – Michael van Gool – Nilton Tavares Ramos