Afbeelding

Geboeid door drakenverhaal in Donckse Bos

Algemeen

RIDDERKERK - Bij het kinderspeelhuisje in het Donckse Bos had zaterdagmiddag verhalenverteller Johannes van Storytrail alle aandacht. Vergeten waren het natte weer en de kou bij zijn vertelling over Joris de kleermaker, die een vijfkoppige draak te slim af is. De kinderen zaten aan zijn lippen toen verhaald werd hoe de kleine held het voor elkaar kreeg dat de draak een voor een de ogen sloot. Met deze vertelling en een poffertjeskraam in het bos werd de heropening van het gerestaureerde speelhuisje gevierd. Voor de officiële opening mochten de kinderen een lang rood lint rond en door het huisje aanbrengen. 

Het monumentale kinderspeelhuisje op het landgoed van Het Huys ten Donck is weer in oude luister hersteld. Met een Rijkssubsidie en een geslaagde crowdfundingsactie werd de restauratie van deze kleine uitvoering van een boerenwoning mogelijk gemaakt. Wethouder Peter Meij mocht met hulp van enkele kinderen het lint voor de deur doorknippen.
Het kinderspeelhuisje in het Donckse Bos werd in 1808 gebouwd. Landgoedeigenaar Otto Groeninx van Zoelen liet dit huisje bouwen voor zijn drie kinderen. Zij hadden net roodvonk overleefd en hij wilde met het huisje het spelen in de gezonde boslucht stimuleren. Ook voor de latere telgen van de adellijke familie was dit een bijzondere attractie. Oorspronkelijk was het speelhuis ingericht met kasten, meubeltjes en een oventje. Dat interieur is in de loop der jaren meermalen vernield door vandalen, waardoor er niets van over is gebleven. Weer en wind brachten het huisje aan de buitenkant in slechtere staat. Met verschillende activiteiten en veel sponsors werden de financiële middelen bij elkaar gebracht. Daarmee konden het metselwerk, de dakpannen en de miniluifels worden aangepakt, waardoor het 'sprookjeshuisje' van het bos er weer als nieuw uitziet. Zaterdagmiddag werd de opening gevierd in aanwezigheid van veel (klein)kinderen van 'Vrienden van buitenplaats Het Huys ten Donck' en geldschieters voor de stichting. Een moeder merkte spontaan op dat deze locatie perfect zou zijn voor onvergetelijke kinderfeestjes. Jonkvrouw Catharina Groeninx van Zoelen heeft dit idee direct omarmd. Het verhuren van dit huisje met een leuk kinderpakket komt op het programma van het landgoed.

Advertenties uit de krant