<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221918&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo decombinatieridderkerk.nl
Pruimenboom met pluk schade
Pruimenboom met pluk schade

Jantje zag eens pruimpjes hangen...

RIDDERKERK - Langs het fietspad tussen Bolnes en het Reijerpark, vlak bij de ingang van het park, staan enkele vruchtbomen. Dagelijks fietsen hier tientallen scholieren langs. Momenteel zijn de blauwe pruimen rijp. Een van de Jantjes heeft blijkbaar even opgekeken van zijn Iphone. Als ik langs fiets zie ik ze staan. De fietsen liggen in het gras, reikend naar de heerlijke rijpe pruimen..

Kan een voedselbos in een openbaar park?
We hebben het steeds vaker over voedselbossen. Ik stel mij een voedselbos voor als openbaar gebied. Het leek me een geweldig idee, tussen al die bomen in een recreatiepark op diverse plaatsen enige vruchtbomen aan te planten. Maar is dat wel zo'n goed idee?
Eerst even klein fruit: Aalbessen horen gewoon in onze bossen thuis. Ze worden zelden als zodanig herkent. Kinderen worden bang gemaakt voor rode bessen. Ze zouden eens giftig kunnen zijn.
De aanplant en pluk is geen probleem. Kruisbessen worden nauwelijks gezien. Frambozen groeien wat minder gemakkelijk maar geven ook geen problemen. Voor bramen geldt hetzelfde. Die weten zichzelf te beschermen tegen een ieder die het op de vruchten heeft voorzien. De stekels stellen paal en perk aan de begerigheid van de plukker. Die kan een flinke ravage aanrichten, maar een braam is geen kwetsbaar gewas en herstelt zich snel. Bij vruchtbomen is dit anders, een afgebroken tak is een invalsbasis van schimmels en kan het einde van de boom inluiden.

Noten rapen
Misschien moeten we verschil maken tussen de diverse soorten vruchtdragende bomen.
Kersen, pruimen, peren en appels worden geplukt van de boom. Het laaghangende fruit wordt het eerst geplukt. Maar als dat verdwenen is en dan reikt men hoger. Gaat aan een tak hangen om die omlaag te trekken en onbedoeld scheurt de tak af.
Bij hazelnoten is dit probleem minder groot. Onze inheemse hazelnoten groeien aan een struik.
Je kunt er over het algemeen goed bij en de takken van een hazelaar zijn sterk. De takken breken niet snel af. Raken ze beschadigd dan herstelt de struik zich snel.
Walnoten vallen als ze rijp zijn van de boom. Dat is geen probleem want ze zijn beschermd door een zachte groene schil en daarna moet er nog een notenkraker aan te pas komen om bij de voedzame kern te geraken. De noten raap je gewoon op als ze op de grond liggen.
Vers fruit uit het Gorzenpark, Oosterpark of Reijerpark , het is een leuk maar niet altijd even praktisch idee,

Aart van Dragt


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221918&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537089&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>