Logo decombinatieridderkerk.nl
Nel van Ballegooijen (midden) op het podium met vrijwilligers van de Voedselbank. Wethouder Japenga (rechts) reikte de prijzen uit
Nel van Ballegooijen (midden) op het podium met vrijwilligers van de Voedselbank. Wethouder Japenga (rechts) reikte de prijzen uit

Vrijwilligersprijzen voor Nel van Ballegooijen en Voedselbank

RIDDERKERK - De Jaap van der Graafprijs (de vrijwilligersprijs van de gemeente Ridderkerk) is dit jaar toegekend aan Nel van Ballegooijen van De Zonnebloem Ridderkerk. Daarnaast kon de groepsprijs gevierd worden door de vrijwilligers van de Voedselbank Ridderkerk. De vrijwilligersprijzen werden uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.

Nel van Ballegooijen is voor De Zonnebloem actief als bestuurslid bezoekwerk en cursussen. In deze functie maakt zij het eerste contactbezoek met nieuwe gasten (deelnemers) en vrijwilligers, die zich aangemeld hebben bij de secretaris van de afdeling. Bij dit bezoek beoordeelt zij of de nieuwe gast past bij de doelgroep en of de nieuwe vrijwilliger geschikt is voor een of meerdere activiteiten. Voor gasten die graag bezoek van een vrijwilliger ontvangen, regelt Nel een eerste kennismaking gast-vrijwilliger en neemt zelf daaraan deel. Al met al ongeveer 100 bezoeken per jaar door Nel. Naast bezoekwerk coördineert Nel vier tot vijf cursussen per jaar, die door Nationaal Bureau van de Zonnebloem worden aangeboden voor de vrijwilligers van de afdeling. Nel is al bijna 20 jaar vrijwilliger bij onze afdeling en 13 jaar bestuurslid. Door haar eerste contacten met onze bijna 200 gasten weten die Nel te vinden als begeleiding naar arts, ziekenhuis, ziekenbezoek en andere (nood)hulp benodigd is. Zij toont zich heel vaak de reddende engel.

Verbindende rol
De Voedselbank Ridderkerk was voor de groepsprijs voorgedragen door Maatschappelijk Burgerplatform Ridderkerk én Schuldhulpmaatje. De jury ging mee in mee in deze voordracht: De vrijwilligers van de Voedselbank Ridderkerk zijn buitgengewoon maatschappelijk betrokken. Zij helpen mensen in nood en hebben een verbindende rol. Verschillende doelgroepen bezoeken de voedselbank. Ook geven zij het goede voorbeeld wanneer het gaat om het tegengaan van voedselverspilling en belasting van het milieu. Het voedsel wordt niet ingekocht, maar verkregen vanuit overschotten en donaties."

Genomineerden 
Inwoners van Ridderkerk  konden in 2019 tot 14 oktober hun vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie aanmelden. Er waren 6 aanmeldingen en 12 aanmeldingen voor de groepsprijs, die betrekking hadden op totaal 8 groepskandidaten.  Uit deze aanmeldingen maakten de juryleden op 30 oktober een persoonlijke selectie van drie genomineerden voor de twee prijzen. Zij maakten deze selectie op basis van het verhaal bij de aanmeldingen, het effect op de samenleving, uitstraling, inzet, betrokkenheid etc.  Uit het juryberaad kwamen de genomineerden en uiteindelijk de winnaars naar voren. Voor de Jaap van der Graafprijs genomineerd waren ook Jaap Nispeling (Natuurvereniging IJsselmonde) en Lieneke Donker (Invaliden Sportvereniging Ridderkerk). Naast de Voedselbank waren Present Ridderkerk en de papierploeg van handbalvereniging Saturnus '72 genomineerd voor de groepsprijs. 

De vrijwilligersprijs bestaat uit een uniek aandenken (emaille bordje, ontworpen door Jorgen Snoep) en een geldbedrag van € 350,- voor de organisatie waarvoor de vrijwilliger(s) actief zijn.
 

Meer berichten