Logo decombinatieridderkerk.nl

Hartjes haken voor ouderen en zorgpersoneel

RIDDERKERK - In deze moeilijke "coronavirus" tijd is het belangrijk elkaar vast te houden. De Aanhaakclub Ridderkerk, die werkt onder de vlag van het Nationaal Ouderenfonds, doet dat op een creatieve manier. 

Normaal gesproken komt de club iedere woensdagmiddag bijeen in Wijkcentrum West (voorheen "de Gasterij"). Nu dit niet mogelijk is haken en breien de leden zich letterlijk thuis door deze tijd heen. Ook is met de deelnemers een telefoonlijn opgezet om contact te houden. Op deze manier kunnen ze ook "de vinger aan de pols houden".  
De deelnemers van de "Aanhaakclub" bestaan voor een groot deel uit ouderen die zich op deze manier inzetten voor andere ouderen. Maar ook enkele jongere mensen hebben zich aangesloten. Een van hen heeft het prachtige idee opgevat hartjes te gaan haken voor andere ouderen en personen die in de zorgsector werken. "Aan alle deelnemers is gevraagd om ook hartjes te gaan haken om anderen op deze manier te ondersteunen en te bemoedigen. We willen door middel van onderstaand patroon anderen ook bewegen om mee te doen. Er is vast wel iemand in de buurt die zo"n hartje kan gebruiken. Hart hebben voor elkaar. Zo belangrijk in deze moeilijke tijd" zegt Hennie Gelok van de Aanhaakclub

Hartjespatroon
Voor het hartje dat op de foto staat kreeg de "Aanhaakclub" voor het patroontje een link via het Nationaal Ouderenfonds. Hier volgt de beschrijving:
**Nodig** Te maken met elke soort garen/naald. De hart van de foto is gemaakt met een haakkatoen en naald 3. Maak een magic circle, hou het uiteinde van de draad vast en leg de draden als een lus over elkaar heen. Steek de haaknaald in de lus, haak de draad aan en trek het door de lus heen, je bent nu klaar voor de steken. In de magic circle: Toer 1: * 4 dubbele stokjes, 3 stokjes, 1 dubbel stokje, 3 stokjes, 4 dubbele stokjes. * Trek het uiteinde van de draad die de magic circle vormt nu voorzichtig strak zodat het gat dicht gaat. * 1 halve vast in de magic circle. Toer 2: * breng de draad naar voren en maak 1 losse in de laatste halve vaste van de vorige toer. * 2 vasten in het eerste dubbele stokje van vorige toer. * 2 halve stokjes in het volgende dubbele stokje van vorige toer. * 2 stokjes in het derde dubbele stokje van vorige toer. * 2 halve stokjes in het volgende dubbele stokje van vorige toer. * 1 vaste in de volgende 3 steken. * In de onderste steek 1 vaste, 1 stokje en 1 vaste. * 1 vaste in volgende 3 steken * 2 halve stokjes in het dubbele stokje van vorige toer. * 2 stokjes in het dubbele stokje van vorige toer. * 2 halve stokjes in het volgende dubbele stokje van vorige toer. * 2 vasten in het laatste dubbele stokje. * steek de haaknaald door de vaste van de vorige toer, wissel nu van kleur en maak een halve vaste. Toer 3: * 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vijf steken, 1 vaste in de volgende vijf. * in de onderste steek 1 vaste, 1 stokje, 1 vaste * 1 vaste in de volgende vijf steken, 2 vasten in de vijf steken daarna, 1 vaste, 1 vaste. * een halve vaste in de eerste vaste van toer 3. Afwerking: * Trek de draad iets omhoog na de laatste halve vaste zodat er een lus ontstaat. * trek de draden van de magic circle nogmaals dicht en vorm het hartje een beetje. * knip de witte draad nu af, laat een staartje om een knoop mee te leggen. * leg een dubbele knoop in de draad van de magic circle en de draad van de laatste lus. Voorzichtig, trek niet de lus er uit! 

Meer informatie over de Aanhaakclub Ridderkerk is te vinden op de website van het Nationaal Ouderenfonds  
 

Meer berichten