Logo decombinatieridderkerk.nl
Foto:

Column Nina: Jagers en verzamelaars

Misschien heb je de beelden wel weer voorbij zien komen. De varkens in veewagens die in deze zomerse hitte vervoerd worden naar hun eindbestemming, zonder water of enige ruimte om zich te kunnen bewegen. Of de beelden dat deze dieren, die net zo slim zijn dat je eigen hond of zelfs slimmer, levend in kokend water gehangen worden. En dat alleen maar, omdat meer dan 90 procent van de bevolking denkt dat wij ook zo vlees aten in de Prehistorie.

Een aantal jaren is klimaatverandering nogal een ‘hot topic’ geworden over de hele wereld. Er wordt gezegd dat als wij op dit tempo door gaan, we dadelijk in 2050 te maken krijgen met serieuze natuurrampen, die niet meer terug te draaien zijn. Een grote boosdoener van de klimaatverandering zou het vlees zijn. Recente documentaires zoals Cowspiracy, What The Health en Game Changers hebben een aardige discussie aangewakkerd: moeten we nou wel of geen vlees eten?

Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de enorme bio-industrie inderdaad voor een deel verantwoordelijk is aan klimaatverandering. Zeer ernstig dus, maar dit weerhoudt de Nederlandse bevolking er niet van om het stukje vlees bij de aardappels te laten staan. Maar niet alles is de schuld van de bevolking zelf. De regering heeft ook nog geen treffende maatregelen genomen om de consumptie van vlees te ontmoedigen. En waarom zouden ze ook? Er komt namelijk meer in de schatkist door een zieke bevolking dan een gezonde bevolking.

Waarschijnlijk wil je hier helemaal niks van af weten, want stel je voor dat iemand je gaat vertellen dat je vlees moet laten staan en wat meer groenten moet eten. Als welvarende Nederlander kan je zelf wel met je (gezonde)verstand beslissen wat het beste is voor jezelf en de natuur. En tijd om een salade te maken? Nee die heb je absoluut niet, je moet namelijk nog even een serie kijken op Netflix.

Wij zijn de eerste generatie die zich bewust is van dit probleem. En wij zijn dan ook gelijk de laatste generatie die hier nog iets aan kan doen.


Meer berichten