Gorzenpark: 1. vm. speelvijver 2. vervallen picknickplaats 3. Locatie picknickplaats
Gorzenpark: 1. vm. speelvijver 2. vervallen picknickplaats 3. Locatie picknickplaats

Bestrijd hittestress en creëer mooie schaduwplek

Algemeen

RIDDERKERK - We noemen het klimaatadaptatie. Aanpassen aan het veranderende klimaat. Het wordt warmer, droger en de buien heftiger. We moeten maatregelen nemen. Dat kan door in te zetten op het vergroenen. Door bijvoorbeeld een deel van de tegels in je tuin te vervangen door planten en bomen.

Of de gemeente zou groene parkeerplaatsen kunnen aanleggen waardoor het water in de ondergrond kan dringen. Of bijvoorbeeld te kiezen voor bomen met een grote brede kroon (in plaats kleine en hele smalle bomen) zodat je tenminste op de stoep in de schaduw kan lopen. En wat ben je blij met een mooie zitplek onder de bomen in het park, zodat je uit de zon en in de schaduw bij kunt komen van de hitte van de dag. We zagen zo’n prachtig plekje waar de kansen nog niet worden benut.

Verloren idylle
De grote speelvijver in het Gorzenpark werd, in de jaren zeventig en begin jaren tachtig, op zomerse dagen door honderden kinderen en volwassenen bezocht. Heerlijk ploeterden de kinderen in het water terwijl de volwassenen lagen te zonnen in het gras. Voor de genen die het te warm vonden was er wat hoger op de helling een ruime picknickplek met twee of drie tafels die heerlijk in de schaduw lag. Van boven af keken de ouders neer op de stapstenen waarover de kinderen naar de nadere zijde van de vijver heen en weer renden. Vlakbij klaterde schoon water via een watervalletje van de helling. Dat water werd opgepompt uit het aangrenzende moerasgebiedje waar het een biologische zuivering had ondergaan. Doordat de speelvijver in verbinding staat met het moerasgebied kon het water circuleren. Toen over de waterkwaliteit twijfels rezen omdat veel kinderen uitslag kregen werd uit veiligheidsoverwegingen het spelen en zwemmen verboden. De speelvijver wordt immers omgeven door afgedekte bergen afval en mogelijke verontreiniging kon ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch in het water van de plas zijn doorgedrongen. Het watervalletje werd geruimd. De stapstenen bleven. En de plas kreeg de bestemming natuur. De picknickplaats op de helling raakte in verval. Enkele oude trottoirranden die als grondkering zijn gebruikt liggen verspreid over de picknickplek. Op de flinke ruimte (30 m x 5 m), waar wel drie picknicktafels kunnen staan, groeien inmiddels spontaan enkele bomen en struiken.

Hier zou je op een zo’n hete dag in de toekomst, heerlijk in de schaduw kunnen genieten van de prachtige omgeving. Informeel heb ik vorig jaar een wethouder en een gemeenteambtenaar gewezen op de kansen om hier weer wat moois van te maken. Helaas heeft dat (nog?) niet tot actie geleid. Behalve wat moeite hoeft het echt niet veel te kosten. Het is een uitgelezen kans voor een team gemotiveerde mensen om dit op een zaterdag tot een goed einde te brengen. Wie of welke organisatie pakt dit op? Uiteraard wel in overleg met de gemeente!

Aart van Dragt

Advertenties uit de krant