Uitleg over een zonneboilersysteem
Uitleg over een zonneboilersysteem

“Een warmtepomp is niet overal mogelijk”

Algemeen

RIDDERKERK - Is een warmtepomp duurzaam? “Ja en nee”, is het antwoord van installateur Marco Broekmans: “Minder tot geen gasverbruik is natuurlijk duurzaam. Maar waar komt de elektriciteit vandaan? Met eigen zonnepanelen is het zonder discussie duurzaam. Maar hoe groen is de stroom uit het net?”

Broekmans krijgt de laatste tijd veel vragen over warmtepompen. Met grondwaterpompen die ruim 35.000 euro kosten werkt zijn bedrijf niet. “Daar wordt alleen bij nieuwbouwprojecten voor gekozen. Wij houden het bij all-electric en hybride waterpompen. Electrische pompen zijn mogelijk bij gasloze huizen, maar hybride pompen worden het meest verkocht”, vertelt de vakman.
Volgens Broekmans begint het allemaal met goede isolatie van de woning. “In huizen zonder dubbelglas en tocht door alle gaten heeft het geen enkele zin. Wie energie wil besparen moet vooral isoleren”, zo wordt benadrukt.
De installateur voegt eraan toe dat een warmtepomp niet voor elke woning mogelijk is. “Recent hebben we elektrische pompen geïnstalleerd voor tiny houses in Oud-Beijerland. Maar volledig elektrisch voor bestaande bouw is lastig. Alleen al het trapgat is vaak een beletsel om de grote delen boven te krijgen.”

Ruimtebeslag
Daarbij komt dat men de ruimte moet hebben voor een all-electric of hybride pomp. Men is er immers niet met alleen een warmtepomp. Daarnaast is een buffervat nodig en voor een all-electric pomp ook een boiler. Een pompinstallatie vraagt bovendien een binnen- en buitenunit. “Er wordt vaak geadverteerd met alleen de prijs van een warmtepomp en subsidievoordeel. Met de randtechniek komt er al snel vijfduizend euro bij. Dat geeft een ander plaatje met de terugverdientijd”, weet Broekmans.
Voor een huishouden van twee personen is een buffervat nodig met een inhoud van 200 liter. Een huishouden van vier personen vraagt het dubbele. Ook dit is niet weggelegd voor met name oudere woningen. “Houten vloeren kunnen het gewicht van een grote waterbuffer niet aan. Het moet allemaal bouwtechnisch wel kunnen”, stelt de installateur.

Minder gasverbruik
Voor de verwarming van een huis functioneert een warmtepomp het beste in combinatie met vloerverwarming. Daar moet dus ook in geïnvesteerd worden om serieus energie te kunnen besparen. Extra gestookt hoeft er pas wanneer het binnen minder behaaglijk wordt. De gasrekening kan er flink mee worden verlaagd. “Het is 50 tot 60% minder dan het normale CV-verbruik. Je kunt nog zuiniger uit zijn door niet meer met gas te koken en niet te lang warm te douchen”, klinkt het mooie plaatje.

Niet lager draaien
Met alle mitsen en maren is het niet verwonderlijk dat energiezuinige HR-ketels nog altijd het meest verkocht worden. Het zal nog lang duren voordat iedereen van het gas kan en deze techniek heeft daarom nog steeds toekomst. “Met moderne ketels kan zuinig worden gestookt” stelt Broekmans. Hij voegt er aan toe dat het niet verstandig is om in de bezuinigingsdrift de temperatuur van de huidige ketel in huis lager af te stellen: “In een overheidscampagne wordt gesproken over terugdraaien naar 60 graden. Dat kan met installaties die hierop berekend zijn, maar is niet altijd verstandig. In de winter krijg je het dan gegarandeerd koud. Om het wat warmer te krijgen moet de ketel dan veel vaker aanslaan en verbruik je juist veel meer gas.”

Open dag met specialisten

Op zaterdag 8 oktober is er bij installatiebedrijf Broekmans een open dag. De specialisten van het bedrijf en vertegenwoordigers van Vaillant en Nefit geven op deze dag informatie over nieuwe gaswandketels, zonneboilers, warmtepompen, warmtepompboilers en airco’s. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het bedrijf zijn er aantrekkelijke aanbiedingen. De open dag is van 9.00 tot 16.00 uur aan de Zinkstraat 15 in Ridderkerk.

Advertenties uit de krant