Afbeelding

Column Nina: Rest in peace

Column Column

Rest in peace

Met z’n drieën stonden we stil voor een stoplicht. Mijn vriend en schoonzus zaten middenin een gesprek toen het getril van mijn vriend zijn telefoon opeens heel hard klonk in de auto. Harder dan ooit. “Ze is dood”. Mijn vriend draait zijn telefoonscherm naar me toe zodat ik de melding kan bekijken. Een update van NU.nl over koningin Elizabeth II. “Nooit gedacht dat deze dag zou komen”. Ik draai mijn hoofd weer naar het raam toe. Het gesprek tussen mijn vriend en schoonzus zet weer voort.

In tijden zoals deze lijken mensen samen te komen. Niet alleen England, maar ook Europa en Amerika rouwen om de koningin. Vele mensen rouwen ook niet. Ze gebruiken het om te laten zien wat er mis is aan het koningshuis in England en het koloniale verleden. Dat begrijp ik goed. Een deel van het Engelse volk rouwt, terwijl een ander deel al generaties lang rouwt door de keuzes van de monarchie die daar heerst.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet genoeg van het Engelse koningshuis af weet. Het heeft mij nooit echt geboeid. De roem rondom de familie is daar groter dan in ons land. Ook in Amerika lijken ze deze ‘hype’ niet helemaal te begrijpen. Vaak zie ik op sociale media opmerkingen voorbijkomen van mensen die zich afvragen of de familie dezelfde roem heeft als menig celebrity.
Even later til ik mijn telefoon op van mijn schoot en open Whatsapp. Ik besluit het nieuws naar mijn ouders te appen voor het geval ze het nieuws nog niet hadden gezien. Ik stuur als eerste mijn vader een bericht: “Elizabeth is dood”. Een paar seconden later typ ik nog een bericht: “Gek hè, dan ben je er opeens niet meer”. Het gevoel van de dood beangstigt me al mijn hele leven. Wat gebeurt er als je er niet meer bent? Is er dan echt niks? Dat het leven zomaar kan stoppen kunnen we als mens niet bevatten. Terwijl we een ding allemaal gemeen hebben: we gaan allemaal dood.

“Zo zit alles in elkaar, Nina”. Een typisch bericht van mijn vader. Ik lees het bericht voor in de auto en er wordt zowel zachtjes gelachen vanaf de achterbank als vanaf mijn linkerkant. Daarna valt het geluid in de auto weer stil. Mijn vader heeft gelijk. Zo zit het leven op aarde in elkaar. Zo zit alles in elkaar.

Advertenties uit de krant