Afbeelding

Evert van Welie (41)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Ik werk sinds acht jaar in de Ridderhof bij de Albert Heijn als kwaliteitsmedewerker. Daarnaast heb ik kortgeleden mijn vierde verhalenbundel uitgegeven. Ik blog iedere dag.

Kom je vaak mensen tegen die jou 'ergens' van kennen?

Dat valt wel mee.

Vertel eens over je blog.

Ik plaats iedere dag een nieuw verhaal. Deze verhalen en een aantal die ik niet heb geplaatst, zijn opgenomen in mijn verhalenbundels. Ik houd erg van schrijven en haal overal inspiratie vandaan. Ook ga ik regelmatig naar de bibliotheek, spit alle tijdschriften uit op zoek naar ideeën.

Maar je bent toch dyslectisch?

Dat klopt. Mijn boeken worden geredigeerd. Verder heb ik er maling aan. Ik vind schrijven te leuk om het niet te doen omdat ik dyslectisch ben. Ik plaatste weleens verhalen in schrijversgroepen, maar daar kreeg ik zoveel kots over me heen, dat ik daarmee ben gestopt.
Meestal zijn de reacties heel positief op mijn verhalen. Die enkeling die een vervelende opmerking maakt, negeer ik. Schrijven is mijn allergrootste hobby.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik woon alleen. Mijn 84-jarige moeder woont hier vlakbij. Een paar keer per weer ga ik bij haar eten. Mijn vader overleed vijf jaar geleden.
Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen?

Ik bekeek de trailer van de nieuwe film van Bridget Jones. Ook al is het een vrouwending, ik ga daar echt heen. Het lijkt me super grappig.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Vroeger hadden wij thuis langspeelplaten met ingesproken sprookjes. Ik lag op de bank en luisterde er eindeloos naar. Ook de plaat met Sinterklaasliedjes brengt me goede herinneringen. Lachend: Ik zing ze nog steeds tijdens saaie werkjes.

Wanneer was je het gelukkigst?

Mijn jonge jaren op de kleuterschool.

Waar heb je een traan om gelaten?

Ik ben als kind heel veel gepest. Tot mijn zestiende jaar is mijn leven daardoor niet leuk geweest. Inmiddels heb ik het verleden verwerkt.

Wie is je grote voorbeeld?

Nico Dijkshoorn vind ik erg leuk. Ook Adriaan van Dis schrijft heel inspirerend.
Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik ben een museumjunk. Ik ga heel vaak naar het musea. Ik kom bijvoorbeeld zeker vijftien keer per jaar in het Boijmans van Beuningen museum. Het idee is om een boekje te maken met heel veel verschillende musea, zowel in Nederland als in het buitenland.

Ook zou ik toch wel graag meer vrienden hebben en misschien nog eens gaan werken in de kunstwereld. Maar ik ben tevreden hoe het nu gaat en sta overal voor open.

Wat is jouw grootste talent?

Schrijven!

Hoe sta je 's morgens op?

Ik sta iedere dag, ook in het weekend, kwart over zes op. Als eerste zet ik de computer aan en plaats mijn blog. Daarna douchen, koffie en ontbijt. Ik begin om 7 uur met mijn werk.

Wat zijn je angsten?

Dat mijn moeder weg komt te vallen.
Ook weet ik dat mijn huis over ongeveer vijf jaar tegen de vlakte gaat. Ik zal dus moeten verhuizen en daar zie ik tegen op.

Naar welke muziek luister je graag?

Jaren tachtig muziek. Madonna, Michael Jackson. Ook luister ik graag naar de Rolling Stones.

Wat vind je stom?

Dat veel mensen 24 uur per dag met hun telefoon bezig zijn. Je krijgt eerder antwoord op een berichtje dan op een live vraag.

Wat staat er in het laatste WhatsAppje dat je hebt gekregen?

Ik stuurde mijn nichtje een foto van de VARA gids. Ik stond er voor de derde keer in met een reactie op de columnist.
Mijn nichtje antwoordde: ,,Zo bekende schrijver, weer in de VARA gids."

Wat is je favoriete quote?

'Alles voor de literatuur' en 'Alles voor de kijkcijfers'. Die laatste gebruik ik vaak als ik de vakken spiegel bij Albert Heijn.

Ook iemand voor deze rubriek opgeven? Mail dan naar
astrid@baruitgeverij.nl.

Advertenties uit de krant