<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221918&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo decombinatieridderkerk.nl
Youri

Column Youri: Pindakaasdag en 'go topless day'

  •   194 keer gelezen

Het valt mij de laatste tijd steeds meer op dat bijna iedere dag tegenwoordig een speciaal thema heeft. Ik voel me soms gewoon gedwongen om de meest rare dingen te vieren.
Vorige week was het nationale pindakaasdag, twee dagen daarna gedichtendag en die dag dáárna internationale dag van de kraanvogel. Mocht u deze dagen hebben gemist: niet getreurd, volgend jaar weer een kans. Bovendien komen er nog veel mooie dagen en weken aan dit jaar. Wat dacht u van de dag van het naakt tuinieren. Of nationale dag van krachtenbundeling tegen stofwisselingsziekten. Dag van de ijsbeer, wandel naar je werk-dag, pannenkoekendag, de week van het geld, dag van de couveuseouders, handdoekdag, straatspeeldag, koffiedag, dag van de scheiding, dag van de dolfijn, weekend van de dolfijn, week van de dolfijn, en om uiteraard niet te vergeten: go topless day.
En ja, ze bestaan allemaal. Zoek ze gerust even terug in de lijst van Nederlandse themadagen.

Buiten 'go topless day' vind ik dit allemaal nutteloze dagen. Toevallig is deze week zo'n week waarvan ik het thema wél nuttig vind. De week van het Oorsuizen is maandag van start gegaan, als ik het goed heb gehoord. Ondanks dat ik er zelf (nog) geen last van heb, schrok ik toch wel een beetje van het stukje dat ik over oorsuizen las.
Ongeveer een op de tien jongeren onder de 25 jaar in Nederland heeft voor altijd een piep in z'n oren. Tinnitus, heet het. Het wordt veroorzaakt door het te lang in een te luide omgeving bevinden. Als ik voor mezelf spreek sta ik minstens elke maand in zo'n omgeving. Wanneer ik dan 's nachts na het uitgaan in bed ga liggen hoor ik inderdaad een harde, hoge piep.
Gelukkig is die altijd de volgende dag weer weg, maar volgens onderzoek is die ene piep al een teken van blijvende schade.
Ook het hard opzetten van je oortjes in je telefoon kan er al toe leiden. Ik denk dat veel mensen, waaronder ikzelf, denken dat het allemaal wel meevalt. Maar een op de tien zal over vijf jaar twee op de tien zijn.

Zo kan een themaweek dus nog best nuttig zijn. Het is trouwens een van de weinige dingen die tegen gehoorbeschadiging gedaan worden.
Je ziet er bijna nooit ergens een campagne over, en ik ben er zelf nog nooit voor gewaarschuwd.
Het wordt tijd dat deze themaweek wat uitgebreider besproken gaat worden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221918&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221916&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537089&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>