Piet van Vugt tussen de eetbare bloemen
Piet van Vugt tussen de eetbare bloemen

Kruiden en eetbare bloemen in Rijsoord

Algemeen

RIDDERKERK - ,,Je moet iedere dag heel goed je best doen om klanten tevreden te houden en je afspraken na te komen."
Aan het woord is Piet van Vugt in het splinternieuwe onderkomen van Van Vugt Kruiden aan de Hoogzandweg in Ridderkerk. Dit is inmiddels het derde bedrijf in Rijsoord. De geboren en getogen Rijzoordenaar heeft samen met zijn broer Cees het bedrijf explosief laten groeien. Inmiddels zijn ook z'n vier kinderen en schoonzoon iedere dag druk in de weer om, samen met ruim tweehonderd medewerkers, het bedrijf aan de Hoogzandweg te laten floreren. Broer Cees runt het kruidenteelt bedrijf in Brielle met zijn zoon Henk.

Het begon voor de twee broers zo'n veertig jaar geleden op de tuin van vader Van Vugt aan de Rijksstraatweg in Rijsoord. Voor de oud Rijzoordenaars ook bekend als 'de Tol'.
Piet vertelt: ,,We teelden, net als bijna alle tuinders in die tijd, van alle gewassen wat. Zoals bloemkool, radijs en komkommers. Ook selderij en peterselie werden geteeld. Dat waren toen al kruiden, maar voor ons waren dat soepgroenten. De vraag van een klant naar Dille heeft ons op het pad van kruidenteelt gebracht. Joh, Piet, kan je niet wat Dille voor mij telen. Zo ging dat. Het was de eerste stap naar een gespecialiseerd bedrijf in kruiden."
,,Naast een constante topkwaliteit is een gegarandeerde levering een must voor onze klanten. Onze doelstelling is de bestelling van de klant, die soms wel zestig soorten omvat, dagelijks 100% uit te leveren, het hele jaar rond. Dat klinkt eenvoudig, maar vergeet niet, met een hagelbui kan een oogst zomaar mislukken. De klant vraagt daar niet naar. Die wil gewoon zijn bestelling ontvangen. Om dat risico te spreiden en om kruiden te leveren die in de winter minder groeien in Nederland komt een klein gedeelte van het assortiment uit het buitenland. Er komen onder andere kruiden uit Zuid- Europa, Kenia en Israël. Al die kruiden groeien onder de vlag van Van Vugt en worden aan de Hoogzandweg verpakt en klaargemaakt voor transport richting onze klanten in Europa."
De hal waar de verpakkingslijnen staan opgesteld is een genot om naar de kijken. Zo'n tweehonderd medewerkers, veelal van Aziatische afkomst, zijn druk met het verpakken van de kruiden. Piet: ,,Het is gebleken dat deze mensen de meeste feeling hebben met het product."

Pendelbus
Om de medewerkers, die in tegenstelling tot veel andere bedrijven allemaal bij Van Vugt in dienst zijn, naar het bedrijf te krijgen zet de no no-nonsense ondernemer dagelijks een pendelbus in. ,,We zitten op een locatie, die niet makkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar is. De mensen zouden dan nog een heel stuk moeten lopen. Nu halen we ze op bij Zuidplein en Lombardijen en brengen we ze ook weer terug." Die pendelbus is overigens het enige vervoer dat de onderneming zelf doet. Alle overige transporten worden door de klanten geregeld. Het is dan ook een komen en gaan van vrachtwagens op het terrein. Een rondleiding door het bedrijf - dat geen gas gebruikt, geen CO2 emissie heeft en dankzij zonnecollectoren en restwarmte koelinstallaties 100 procent groene warmte gebruikt - brengt ons in de demo-tuin. Piet: ,,Dit mag je wel een beetje mijn domein noemen. Hier ontwikkelen we nieuwe producten." Wat opvalt zijn de vele bloemen die er staan. ,,Allemaal eetbaar," zegt Piet. Ze worden veelal aan restaurants verkocht. Top koks verwerken ze in de gerechten. Ook hiervoor geldt, en we begonnen het verhaal er al mee, het moet topkwaliteit zijn en de levering moet gegarandeerd zijn. Als een gerecht op de menukaart staat, dan moet het ook geserveerd worden. Sorry, vandaag geen lavendel, want dat is niet geleverd, is ondenkbaar. Het is daarom dat we iedere dag met elkaar tot het uiterste gaan om aan die wensen te voldoen."

Afbeelding

Advertenties uit de krant