Column Rachelle: Tentamenweek
Logo decombinatieridderkerk.nl
Rachelle

Column Rachelle: Tentamenweek

Ieder jaar vraag ik mij weer af hoe het jaar eruit zal te zien. Het is altijd een verassing wat je te wachten staat in een nieuw kalenderjaar. Maar, één ding is zeker: we beginnen het jaar met tentamens. Want het is blijkbaar een goed idee om scholieren en studenten de hoofden vol te laten stampen met leerstof tijdens de feestdagen. Goede voornemens? Nou eerst maar eens mijn tentamens halen. Altijd leuk om het nieuwe jaar te beginnen met een week vol kennis toetsende vragen.

Gelukkig heb ik dit keer nog even de tijd om bij te komen van de feestdagen en word ik niet al op 3 januari in de zaal verwacht. Niet lang daarna moet ook ik eraan geloven. En het feest is nog niet voorbij. Maandagochtend 9 uur staat forensische psychiatrie op de planning. Iets eerder dan normaal vertrek ik van huis, want met de NS weet je het nooit. Eenmaal aangekomen bij de sporthal die, bij gebrek aan beter, fungeert als tentamenzaal, duurt het niet lang meer voor het tentamen zal aanvangen. De spanning loopt op. Alle studenten in de veel te kleine kantine opvangen en ons vijf minuten voor tijd de zaal laten betreden, helpt niet. Ik heb toch altijd iets meer tijd nodig om te wennen aan de klapstoeltjes waarin je zelf volledig dubbelgeklapt wordt. Sla dat verhaal over de regels omtrent toiletbezoeken en fraude voortaan over, inmiddels weet iedereen dat wel.

Stipt 9 uur begint iedereen te pennen, behalve ik. De eerste vraag is voor mij toch altijd een dingetje. Die sla ik vaak over, met de gedachte dat vraag twee wel te doen is. Volle concentratie en gaan. Tot dat ene moment. Of Tina nog een bakkie koffie wil. Die supervisors zijn mij toch altijd iets te aanwezig. Houd je hakken thuis en skip die koffie. Gelukkig weet ik me snel te herpakken. Dat ene goede voornemen die ik heb, ga ik halen. Het tentamen gaat goed. Tenminste dat denk ik, totdat ik als de tijd verstreken is, de antwoorden van mijn medestudenten hoor.

En net wanneer ik denk even bij te kunnen komen van dat hersengekraak, beseft ik me dat het volgende tentamen er alweer aan komt. Morgenmiddag is forensische accountancy aan de beurt. Hopelijk dit keer zonder luidruchtige supervisors.

Rachelle

Meer berichten