Afbeelding

Column Nina: Het is voorbij

Column Column

Is het dan nu echt over? Het Koningshuis? De afgelopen jaren lijkt de tentoonstelling voorbij te zijn en komt de waarheid aan het licht. Alle Nederlands die nog enigszins in de familie geloofde, trekken nu ook hun twijfels. Is het tijd om het Koningshuis af te schaffen en over te stappen op iets anders?

Minder dan de helft van de Nederlanders heeft nog maar vertrouwen in onze koning. Daarnaast weet ik uit eigen ervaring en omgeving, dat het in de generaties die nog volgen, dit vertrouwen veel lager ligt. Dit fenomeen zie je nu ook al bij mijn generatie. We zien de koning als iemand die ons belastinggeld vangt om zelf vervolgens enorm van het leven te genieten, terwijl de gemiddelde Nederlander niet eens meer rond kan komen van het huidige minimumloon. Veel belasting betalen is over het algemeen niet erg, maar we krijgen er niets meer voor terug.

Zelf denk ik, dat de koning de afgelopen jaren het volk heeft onderschat. Hij ging er hoogstwaarschijnlijk vanuit dat onze generatie, net zoals de oude generaties, onze mond zouden houden. Maar na een pandemie waarin niet goed gehandeld is en het vertrouwen in het huidige kabinet zelfs nog lager is dan in het Koningshuis, laat het volk toch echt duidelijk haar stem horen.

Amalie lijkt nog wel het voordeel van de twijfel te krijgen, mochten er geen berichten meer komen vanuit haar studie tijd waar we onze wenkbrauwen bij optrekken. Zoals het feit dat de toekomstige koningin erg makkelijk aan een studentenkamer lijkt te komen, terwijl andere studenten al maanden aan het wachten zijn of gedwongen thuis moeten blijven wonen vanwege de absurd hoge prijzen. Of ze echt medestudenten heeft, weet ik niet. Als je niet eens een openbare sociale media mag hebben, dan lijkt het me niet dat je plotseling met andere ‘normale’ studenten mag gaan wonen. Mocht dit wel het geval zijn, dan heb ik medelijden met de studenten die met haar wonen. Zomaar een feestje geven? Ja, dat zit er nu niet meer in. Terwijl haar vader zonder moeite er wel een feest van kan maken.

Mijn boodschap voor Amalia? Luister zoveel mogelijk naar je medestudenten. Laat ze niet vallen als jij dadelijk op de troon zit.

Advertenties uit de krant