Afbeelding

Column Youri: W*chtw**rden

Algemeen

Uit onderzoek is gebleken dat het wachtwoordbeleid van sommige populaire websites in Nederland tekort schieten. Websites staan bijvoorbeeld te korte en simpele wachtwoorden toe of maken het de gebruikers onnodig lastig. Sites als Coolblue, HEMA, Spotify en Netflix doen het bijvoorbeeld erg slecht.

Ikzelf vind het nooit moeilijk om een goed wachtwoord te kiezen. Onthouden is een tweede dingetje. Je moet niet te moeilijk nadenken over een wachtwoord. Kijk naar buiten en beschrijf gewoon wat je ziet. Dekatvandeoverburen is bijvoorbeeld een lekker lang wachtwoord. Maar dan zijn er weer sites die willen dat je er een cijfer of een leesteken bij gebruikt. Dan zou je dekatvandeoverburenvannummer4 kunnen gebruiken. Zo lastig is het niet.

Maar er zijn ook mensen die er weer te gemakkelijk over denken. Vraag je bij iemand thuis naar zijn WIFI-code, krijg je het antwoord 'internet' of 'welkom'. Je weet dan gelijk wat voor mensen het zijn. Duidelijk geen wachtwoordgevorderden. Als ik een WIFI-wachtwoord zou mogen kiezen zou het nooit, maar dan ook nooit, 'internet' of 'welkom' zijn. Mezelf verlagen tot het niveau van de wachtwoordamateurs, kom op zeg. Ik zou eerder gaan voor '2broodjesfrikandel' of 'erzijnnog4wc-rollenover'. Iets in die richting.

Elk jaar wordt er bijgehouden welke wachtwoorden het meest gehackt worden. '123456' stond in 2017 op nummer 1. Dat jaar daarvoor ook en dat jaar dáárvoor ook. 'Password' staat op nummer 2 en '12345678' op nummer 3. Kijken we wat verder naar beneden, dan zien we dat '12345' en '123456789' ook favorieten zijn bij hackers. '123456' is trouwens meer gehackt dan '12345'. Die 6 erachter plakken is dus vragen om moeilijkheden.

Het komt wellicht ook door de sterretjes (waardoor het wachtwoord niet meer zichtbaar is) dat mensen een eenvoudig wachtwoord kiezen. Dit uit angst om een typefout te maken. En het is ook allemaal logisch natuurlijk. We moeten al zoveel onthouden. En dan komt de overheid ook nog eens met de mededeling dat je het beste voor iedere site een ander wachtwoord kunt kiezen. Als je dan ook nog eens moet letten op de lengte, de nummers en de leestekens, dan ga je op een gegeven moment alles door elkaar halen: ''Had ik nou 'ikhebhetkoud7' of 'ikhebaltijdhonger%' ingesteld voor deze site?''.

Advertenties uit de krant