Logo decombinatieridderkerk.nl
Rachelle

Column Rachelle: Bachelor buluitreiking

Maandag 11 november. De dag waarop kinderen in het noorden van het land met lampionnen zingend langs de deuren gaan voor Sint-Maarten. Maar ook de dag van mijn bachelor buluitreiking. Vanaf het moment dat de uitreikingsdatum bekend is, spoken er allerlei vragen door mijn hoofd. Wie nodig ik uit, wat moet ik aan, wat gaat er allemaal gebeuren die avond?

Of ik naar de uitreiking ga? Ja, dat wel, of ik er zin in heb is nog maar de vraag. Ik heb mijn bachelor-diploma behaald, een hele prestatie. Een diploma halen is sowieso iets om trots op te zijn. Maar ik moet toegeven dat alleen dat papiertje en natuurlijk de borrel voor mij van belang zijn. Al die poespas eromheen hoeft van mij niet. Dat formele gedoe is niks voor mij. Ik zit liever op de bank in mijn huiskloffie Netflix te kijken. Toch gegaan, maar geen rekening gehouden met de files die om 18:30 het toppunt wel bereikt hebben rond Ridderkerk. Iets te laat, maar toch op tijd. Ach, zo heb ik dat mijn hele bachelorcarrière gedaan. Eenmaal aanwezig heb ik snel een toga aangetrokken en zo'n afstudeerpetje opgezet. De zorgvuldig uitgekozen outfit onder de toga heeft zich de gehele avond verborgen gehouden. Dat gestress was achteraf nergens voor nodig geweest. Zit je dan, te luisteren naar veel te lang durende speeches van hoogleraren. Wel leuk om op deze manier weer even terug te blikken op mijn tijd op het Erasmus.

De studenten worden na elkaar het podium opgeroepen om het diploma in ontvangst te nemen. Als iedereen het belangrijke papiertje heeft, is het tijd voor de groepsfoto. Ik voel me net een wereldster met al die fotograferende opa's en oma's voor ons. De cameraflitsen zijn ontelbaar op het moment dat alle afgestudeerde studenten traditiegetrouw het petje de lucht in gooien. Met mijn diploma en een van de petjes in mijn handen, loop ik trots de zaal uit richting de borrel.

Ik kan nu een officiële titel achter mijn naam zetten. Bachelor of Science (BSc), in het Latijns Baccalaureus Scientiae, wordt gebruikt om aan te geven dat je een bacheloropleiding hebt afgerond in een sociale wetenschap.
Over een jaartje heb ik hopelijk alweer de volgende titel op zak, Master of Science. Op die uitreiking krijg ik weer een toga aan, dus geen stress.

Rachelle

Meer berichten