Afbeelding

Vragen aan lijsttrekkers

Algemeen

De Combinatie en RTV Ridderkerk hebben in samenspraak 25 vragen/stellingen opgesteld voor de lijstrekkers van de partijen die in Ridderkerk meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Een deel van de vragen en antwoorden is deze week gepubliceerd in De Combinatie. De overige vragen zijn online te vinden op de site van RTV Ridderkerk: www.rtvridderkerk.nl

De gemeente moet het onlangs ingevoerde variabele tarief voor huishoudelijk afval behouden, uitbreiden of terug naar één tarief. En wat zijn hiervoor de gevolgen voor de scheidingspercentages die de gemeente wil bereiken?

Partij 18PLUS
Partij 18PLUS wil naar een vast tarief voor één-, twee- of meerpersoonshuishouden i.p.v. een variabel tarief. Door het recent ingevoerde variabele tarief gaan mensen in de hoogbouw meer betalen doordat ze kleinere afvalzakken gebruiken en per klepbeweging moeten betalen. Het scheidingspercentage blijft ook met een vast tarief tot de hoogste in de regio behoren.

PvdA-GroenLinks
Er is al € 2,7 miljoen geïnvesteerd in het afvalplan. PvdA-GroenLinks Ridderkerk is kritisch en wil het variabele tarief aanpassen. Geen boete op afval maar belonen van inwoners die hun afval goed scheiden met een korting op de afvalstoffenheffing. Ophalen van grofvuil wordt weer gratis. Zo gaan we bijplaatsingen en zwerfafval tegen. 

SGP
Met de SGP kiest u voor betere scheiding en het principe “de vervuiler betaalt”. Een variabel tarief past hierbij. Terug naar een vast tarief betekent voor een inwoner die werk maakt van goed scheiden, dat de tarieven automatisch omhoog gaan. Overlast, zoals bij-plaatsingen, moet met een lik-op-stukbeleid worden tegengegaan. 

Echt voor Ridderkerk
Het variabele tarief is een ongelukkige uitvinding met veel bureaucratie eromheen. Veel ouderen kunnen er geen maximaal voordeel uit halen, omdat zware zakken voor hen voltooid verleden tijd zijn. Dus afschaffen en terug naar één tarief. Wat het effect daarvan op de scheidingspercentages zal zijn, is voor ons koffiedik kijken.

CDA
Het CDA Ridderkerk is van mening dat er een goede aanzet is gedaan om het restafval te verminderen. Door in te zetten op het variabele tarief kan het restafval verder worden verminderd. Als er eventueel negatieve effecten zijn van het nieuwe beleid dan willen we deze wegnemen door maatwerk te leveren. 

Leefbaar Ridderkerk
Het hele afvalplan klopt van geen kanten. Het moet opnieuw tegen het licht gehouden worden. Het is belachelijk om keer op keer de rekening en verantwoordelijkheid bij de burgers neer te leggen. Afvalscheiden is prima, maar niet over de rug van de burger

Christen Unie
Het doel is een betere scheiding, dat is beter voor het milieu. Minder verbrandingskosten betekent daarnaast ook lagere kosten voor inwoners. Een variabel tarief draagt bij aan ons bewustzijn. Heb je minder afval, dan betaal je ook wat minder. Voor bijzondere situaties zoals medisch afval is maatwerk mogelijk.

VVD
VVD Ridderkerk is voorstander van de vervuiler betaalt en een variabel tarief. Wij hebben vaak gewaarschuwd voor de consequenties van het huidige beleid. Er is weinig rekening gehouden met de oneerlijke gevolgen. Aanpassingen in beleid of bij de uitvoering is dus nodig. Voor de scheidingspercentages hebben die geen negatieve gevolgen.

BURGER OP 1
Voorop moet staan dat het afval gedeponeerd wordt in de daarvoor bestemde afvalbakken. Zwerfafval kost de gemeenschap heel veel meer. Daarnaast veel meer aandacht voor het nut en noodzaak van scheiden en hergebruik nodig. Zet ook hierop in. 

Advertenties uit de krant