Afbeelding

'Ik hoop dat Liva iets kan bereiken'

Algemeen

POORTUGAAL - ,,Waarom zou het niet kunnen om model te worden met Down?" Dat is wat moeder Stephanie Moonen zich afvraagt. Zij stuurde een foto van 22 maanden oude dochter Liva Faye op toen er op Facebook om jonge fotomodelletjes werd gevraagd. Liva werd daarop gekozen uit ruim tweeduizend inzendingen. ,,Ik hoop dat Liva hiermee iets kan bereiken."

Liva is nu een van de gezichten van de wintercollectie van webwinkel Mi Toetie Baby. ,,Ik zag de oproep op Facebook en dacht: waarom niet? Dus ik stuurde een foto op. Op 13 november kregen we te horen dat Liva een van de gekozen modellen was." De blonde dreumes met helderblauwe ogen schittert als een waar fotomodel. En als vader Lennie haar ook nog eens roept en kiekeboe speelt, ontpopt de kleine Liva zich als een lachebekkie, dat harten kan doen smelten. ,,Als Liva dit leuk vindt, dan blijven we het doen."
Stephanies inspiratie is het Australische model met het syndroom van Down Madeline Stuart. ,,In Amerika kan dit allemaal, maar in Nederland is het nog niet vanzelfsprekend. Ik hoop dat het dat wel gaat worden. Het zou fijn zijn als je hier iets in kunt openbreken", aldus Stephanie.
De moeder wilde Liva ook inschrijven bij een modellenbureau, maar loopt daar tegen muren op, meldt ze. ,,Ik dacht: ik schrijf haar in, zodat ik ook kan horen waar ik bijvoorbeeld op moet letten bij shoots, waar ik op in kan gaan en waarop niet. Kortom: ik wilde begeleiding hierin. Maar Liva werd geweigerd. Er werd mij verteld dat er geen aanvragen komen voor kinderen met Down en dat ze haar niet willen inschrijven om teleurstelling te voorkomen."
Mensen vragen Stephanie naar eigen zeggen nu ook waarom ze dan niet een speciaal bureau opricht of zich daar hard voor wil maken, maar dat is nu precies wat zij niet wil. ,,Ik wil juist geen onderscheid. We willen tegenwoordig allemaal dat kinderen en mensen met het syndroom van Down overal mee kunnen komen in de maatschappij. Dus waarom dan ook niet op dit gebied?"

Ondertussen hebben Liva Faye en het gezin niets te klagen qua aandacht. De social media en ook kranten pakken het nieuws op. ,,Ik hoop echt dat we hiermee iets kunnen opengooien. Dat er weer een stuk acceptatie komt voor mensen met Down. Alle positieve aandacht die we nu krijgen, doet mij goed. En wij zijn natuurlijk enorm trots. Liva werd laatst ook al herkend op straat. Ik hoop dat we later kunnen zeggen dat we naar de Fashion Week in New York gaan."
 

Afbeelding

Advertenties uit de krant