Afbeelding

Midwinterhoorns in het Waalbos

Algemeen

RIDDERKERK - Er zijn nog aanmeldingen mogelijk voor de midwinterwandeling, die de Stichting Natuurbeheer Waalbos op zaterdag 23 december organiseert.

Om de winterse sfeer te benadrukken zullen de Westlandse Midhoornblazers op deze ochtend in het Rijsoordse natuurgebied aanwezig zijn. Zij zullen op verschillende plaatsen in het gebied staan en wisselen elkaar af. Het unieke oergeluid van de midwinterhoorns zal in dit open gebied ver kunnen dragen.

 Een midwinterhoorn is een traditioneel houten blaasinstrument waarop een eenvoudige melodie wordt geblazen. Er wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de advent ("anbloazen") en Driekoningen (6 januari, "afbloazen"). Vroeger werd de midwinterhoorn ook als communicatiemiddel gebruikt om de boeren bijeen te roepen  en in de grensstreek om smokkelaars te waarschuwen voor de politie.

De wandeling in het Waalbos zal ongeveer anderhalf tot twee uur duren. De deelnemers kregen bij deze rondgang informatie over het gebied en de natuur. Voor het vertrek wordt om 10.00 uur verzameld op het parkeerterrein van het Waalbos (achter het parkeerterrein van Ross Lovell) naast Waalweg 3. Rond 12.00 uur zal men hier weer terug zijn. Onderweg wordt een warme drank (gluhwein of chocolademelk) aangeboden. Kosten voor deelname bedragen €2,50 voor donateurs en €5,- voor anderen. Aanmelden voor deze wandeling kan bij via: cpgroshart@gmail.com of via 0180-428262.

Advertenties uit de krant