Afbeelding

Afscheid van meester Aad Kal

Algemeen

BARENDRECHT – Morgen, vrijdag 13 juli, is het officieel de laatste werkdag van Aad Kal, directeur van CBS Vrijenburg. De geliefde directeur werkte er sinds de start van de school in 2005. ,,We begonnen met 24 kinderen in een lokaal van bassischool De Driehoek", vertelt hij. ,,De school en de wijk Vrijenburg waren nog in aanbouw. In april 2006 konden we de school in gebruik gaan nemen en hadden we 49 leerlingen. Het is heel leuk geweest om de school te zien groeien. Iedere keer als er weer huizen opgeleverd werden, kregen we weer nieuwe leerlingen. Inmiddels zijn het er 385."

Het is tijd voor pensioen voor meester Aad. Het begon te kriebelen, hoewel hij er met gemengde gevoelens in staat. ,,Ik heb nog een aantal vrienden van de PABO waarmee we ieder jaar met het Pinksterweekend kamperen in Friesland. Ze zijn allemaal net wat ouder dan ik en daardoor al met pensioen. Dan ga je er ook over nadenken. Ik ben nu nog gezond, mijn vrouw Marianne gaat ook met pensioen en we konden een vervangster vinden voor het werk, wat in deze tijd ook niet zo vanzelfsprekend is."

Aad fotografeert graag en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Daar gaat hij meer tijd aan besteden en verder ziet hij het wel. Er lekker op uit met de vouwwagen bijvoorbeeld. Maar de kinderen gaat hij missen. ,,Kinderen zijn leuk! De koppies, de uitdrukkingen, de onbevangenheid. Ik heb het onvoorstelbaar naar mijn zin gehad."

Aad Kal begon zijn carrière in Vlaardingen, waarna hij acht jaar in Nieuwendijk werkte en vervolgens naar de Johannes Postschool in Ridderkerk Rijsoord verkaste in de functie van directeur. Later kreeg hij daar De Klimop bij. Toen hij in 2005 aangesteld werd als directeur van De Vrijenburg, dacht hij dat hij wel zo'n beetje alles gezien had in het onderwijs, maar dat bleek toch anders te liggen. ,,Het is hier nooit saai geweest. Iedere dag gebeurt er wel wat. Van heel bijzonder tot echt serieus vervelend. Maar dat maakte het werken hier juist leuk."

Meester Aad was ook van de eenaprilgrappen. Zo liet hij de hele school geloven dat de koningin op bezoek zou komen en een andere keer kwamen alle leerlingen met jerrycans water naar school omdat de toiletten waren afgesloten. Hij grijnst er nog van als hij erover vertelt.

De school gaat meester Aad missen en hij de collega's en de kinderen. Het stokje wordt overgenomen door Daphne Kap.

Woensdag werd er een afscheidsfeest gehouden. Foto's van het feest zijn te zien op deschakelbarendrecht.nl.

Advertenties uit de krant