OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De waarheid liegen

Algemeen

Wanneer je als verdachte verstrengeld raakt in een politieonderzoek, is het vaak het slimst om tijdens de verhoren een beroep te doen op je zwijgrecht. Nu is het taak voor de politie om zo veel mogelijk bewijsmiddelen te verzamelen. Afgelopen keer hebben jullie kunnen lezen dat dit nog niet zo'n makkelijke opgave is. Camerabeelden zijn vaak vaag en daders zijn goed in het verbergen van hun gezicht. Ook kan er niet direct gebouwd worden op een getuigenverklaring aangezien de kans op een valse bekentenis bestaat. Verder onderzoek is nodig. Misschien dat het gebruik van de leugendetector uitkomst kan bieden. Van die dingen die tegenwoordig ook in programma's als 'Temptation Island' of 'de leugendetective' gebruikt worden. Zou leugendetectie naast het kapotmaken van relaties ook kunnen dienen als hulp tijdens een politieonderzoek?
In tegenstelling tot andere landen zoals België en Engeland, staat de leugendetector in Nederland in het magazijn van de raadkamer stof te happen. Het is geen legitiem middel om tot bewijs tegen een verdachte te komen. Onderzoek wijst namelijk uit dat leugendetectie niet helemaal betrouwbaar is. De kans dat het afgestofte apparaat een leugen detecteert en dit er daadwerkelijk ook eentje is, is vrij groot (85 procent). Klinkt goed. Maar ook de kans dat de leugendetector de waarheid als een leugen detecteert is relatief groot (40 procent). Klinkt minder goed. Want hoeveel waarde kan je nu hechten aan de uitkomst 'leugen' als dit ook wel eens de waarheid zou kunnen zijn.
Om die kans op valse uitkomsten te verkleinen, bestaat er een andere manier van leugens detecteren. Een waarbij er wordt gekeken naar hoe er door het lichaam gereageerd wordt op een bepaalde antwoordmogelijkheid. Degene die de leugentest uitvoert, stelt dan meerkeuzevragen aan een verdachte. Als de verdachte schuldig is, zou zijn lichaam reageren op de keuzemogelijkheid donkerblauw wanneer hem gevraagd wordt welke kleur de gebruikte bivakmuts heeft. Alleen de overvaller bezit namelijk dit soort misdaad specifieke kennis. Een onschuldige zal hoogstwaarschijnlijk dezelfde hartslag houden bij het horen van de kleuren zwart, legergroen, bordeauxrood en donkerblauw. Deze manier van leugendetectie kan bruikbaar zijn voor het uitfilteren van onschuldige verdachte tijdens het vooronderzoek.
Misschien maar tijd om de leugendetector af te stoffen en te gaan gebruiken als hulp om achter de waarheid te komen. Want wanneer goede vragen op de juiste manier worden gesteld, kan zo'n ding het onderzoek toch een beetje op weg helpen.

Advertenties uit de krant