Afbeelding

Taalmaatjes van Vluchtelingenwerk

Algemeen

RIDDERKERK - Om deel te kunnen nemen aan onze samenleving moeten vluchtelingen zo snel mogelijk Nederlands leren. Dat lukt natuurlijk alleen wanneer je veel oefent. Wekelijks zetten vrijwilligers van VluchtelingenWerk zich belangeloos in als taalcoach. Zo ook de Rijsoordse Gineke Baumgardt. Twee uurtjes per week oefent zij samen met Fiyori Shimangue , een jonge vrouw van 26 uit Eritrea, de Nederlandse taal. En dat valt nog niet mee. Wij legden het taalkoppel vijf vragen voor.

Hoe kijk je terug op 2019?
Gineke heeft na een druk werkzaam leven het afgelopen jaar echt haar draai gevonden en een hele fijne en zinvolle invulling aan haar leven kunnen geven. Het taalmaatje zijn draagt daar zeker ook aan bij. Fiyori heeft leuke nieuwe Nederlandse mensen leren kennen.

Waar ben je dankbaar voor?
Gineke is dankbaar voor haar goede gezondheid, het feit dat zij in een vrij land leeft en dat haar kinderen in de buurt wonen. Je denkt vanzelfsprekend, maar blijkbaar toch niet. Fiyori heeft ook een moeder die haar kinderen ook het liefst in de buurt zou willen hebben. Mijn dochter heeft Fiyori's leeftijd. Ik zou het vreselijk vinden als zij zo ver weg was. Fiyori is Heleen dankbaar, een Nederlandse vrouw die haar soms helpt. En verder is zij dankbaar dat zij in Nederland mag zijn.

Hoe is het om elkaars taalmaatje te zijn?
Voor Gineke geeft het een heel nuttig gevoel. Zij merkt dat het voor Fiyori heel moeilijk is om in haar eentje gemotiveerd te blijven om Nederland, de Nederlander en de taal echt te begrijpen. Fiyori vindt dat lastig ja.

Wat leren jullie van elkaar?
Gineke leert over andere culturen. En daarmee ontdekte zij dat inburgeren behoorlijk ingewikkeld is. De Nederlandse taal leren is al heel pittig, maar onze mentaliteit, onze manier van leven begrijpen en de beste onderdelen daarvan overnemen is misschien nog wel veel moeilijker. Zo vroeg Fiyori mij bijvoorbeeld of ik haar wekelijks een uurtje van tevoren wil appen zodat ze op tijd is voor onze afspraak. Ik heb toen een agenda voor haar gekocht en haar leren plannen. Dat is iets wat ze nog nooit gedaan had bleek. Ze had zelfs nog nooit een agenda gezien. Fiyori heeft nooit haast en is altijd heel relaxed en vrolijk. Daar kun je ook iets van leren. Enfin, je hebt te maken met een heel andere achtergrond en mentaliteit. Fiyori leert van Gineke dus naast de Nederlandse taal ook wat doorpakken en plannen is. Maar onze culturen hebben ook overeenkomsten hoor. Fiyori had in haar thuisland ook een kerstboom, maar niet met kerstballen maar met ballonnen!

Wat zijn jullie dromen voor 2020?
Gineke hoopt dat Fiyori het dit jaar voor elkaar gaat krijgen om het onderdeel Nederlands spreken van de inburgering te halen. Fiyori droomt van een baan in de zorg. In 2020 hoopt zij haar onderdeel Nederlands te halen en te mogen beginnen met een opleiding in de zorg. Het liefst vier dagen werken en een dag naar school. Gineke hoopt dat Fiyori in 2020 alvast als vrijwilliger in de zorg aan de slag kan. Zo leert ze niet alleen de taal sneller spreken, maar kan zij ook echt deel nemen aan onze samenleving en haar droom sneller waar maken. Ja dat gun ik haar!

Wil jij in 2020 ook zinvol werk doen als taalcoach en ben je twee uurtjes per week beschikbaar? Kijk dan eens op de website van VluchtelingenWerk Nederland en vul online het aanmeldformulier

Advertenties uit de krant