Afbeelding
Foto:

Column Nina: Applaus voor jezelf

Algemeen

Het moment waar we allemaal heel het jaar gewacht op hebben. Het einde van 2020 is in zicht. En wat was het een turbulent jaar.

De komende dagen zullen we overspoeld worden met kleine samenvattingen van het afgelopen jaar; wat er allemaal precies gebeurd is, van wie we helaas afscheid hebben moeten nemen en zowel alle positieve als negatieve aspecten van 2020. Deze kleine samenvattingen krijgen we altijd via de nieuw kanalen, alleen influencers hebben hier ook een houtje van. Deze column gaat geen samenvatting geven van het afgelopen jaar.

Influencers en mensen in het algemeen, laten maar al te graag zien hoeveel ze wel niet bereikt hebben in een jaar. Alleen wordt er hierdoor een grote groep mensen vergeten.

De mensen die dit jaar niet zoveel bereikt hebben. De mensen die dit jaar veel verdriet gekend hebben en veel tegenslagen hebben gehad. De mensen die het vaak niet lukte om uit bed te komen, simpelweg omdat hun (mentale) gezondheid dat niet toe liet. De mensen die enorm eenzaam zijn geweest dit jaar.

We leven in een klimaat waarin je alleen iets bereikt lijkt te hebben, als daar een leuke geldsom mee gepaard gaat. Dit is echter niet hoe ik dat zie. Je hebt al wat bereikt, als je iets gedaan hebt waarvan je dacht dat je het nooit zou doen. Als het je wel is gelukt om elke ochtend weer uit bed te komen, ondanks je (mentale) gezondheid of de chaos in de wereld. Dan heb je net zoveel bereikt, en misschien zelfs meer, dan iedereen die meer volgers heeft en geld na een jaar.

Het feit dat ondanks alle tegenslagen, er mensen zijn die elke dag gewoon weer voor het leven hebben gekozen. Die vechten en hun demonen onder ogen komen. Voor de mensen die dit lezen en zich hierin kunnen herkennen; wees trots op jezelf. Je hebt het gewoon geflikt.

Ik wens iedereen een prachtig nieuw jaar toe. Ik ben niet iemand van de goede voornemens, maar kunnen we afspreken dat we gaan proberen om wat liever te zijn tegen elkaar? En dat we naast elkaar staan en naar elkaar luisteren, in plaats van schreeuwend tegenover elkaar?

Ter gedachtenis aan alle mensen waarvan we afscheid hebben moeten nemen het afgelopen jaar.
Opgedragen aan alle mensen die ondanks alle ellende gewoon weer elke dag uit hun bed zijn gekomen.

Ik zie jullie weer in 2021.

Advertenties uit de krant