De bibliotheek in WVC Bolnes is bijna uit zicht
De bibliotheek in WVC Bolnes is bijna uit zicht

Ingezonden: De plek van de bibliotheek in Bolnes

Algemeen

Op woensdagmiddag ging ik mijn boek in het WVC Bolnes terugbrengen. De plek waar je boeken kunt lenen, kennis opdoet, je zelf kan ontwikkelen op verschillende gebieden zoals: taal, internet, digitalisering en kritisch leert denken.

Toen ik de bibliotheek binnenkwam, zocht ik naar de bibliotheek eerst zag ik rekken met kleding en andere spullen en pas na goed kijken zag ik de beroepskracht zitten met de rug naar de ingang. Zo  heeft ze  geen zicht meer op de bezoekers, die binnenkomen voor de uitleen van boeken, dat is niet gastvrij en uitnodigend. Veel bezoekers van de bibliotheek zijn het daar mee eens en hebben daarom hun handtekening geplaatst  onder de petitie.

Tegen keuze

Wat is er gebeurd?  “Het Anker “ van Bolnes, een initiatief vanuit de Boezemkerk in Bolnes heeft onlangs een kringloopwinkel geopend in het WVC op de plek, die vrij gekomen is door de verkleining van de bibliotheek, vanwege de bezuinigingen. 

Door de komst van de kringloopwinkel is de bibliotheek minder zichtbaar. Wij hebben niets tegen het Anker en de kringloopwinkel, maar tegen de keuze voor de kringloop juist op die plek in het WVC en de plaats waar de bibliotheekmedewerker nu noodgedwongen moet zitten.

Tussenkop

De drie organisaties, Het Anker, Facet en de Bibliotheek Aanzet hebben deze keuze gemaakt zonder aan de gebruikers te vragen hoe zij dit zouden vinden. De organisaties zijn blij met de oplossing, alleen de bezoekers van de bibliotheek niet. Er is door de kringloop meer aanloop. Dat begrijpen wij. 

Wij kunnen ons niet voorstellen dat het voor de bibliotheekmedewerkers prettig is om zo te werken, terwijl dat ook belangrijk is. Wij denken dat de bibliotheek haar maatschappelijke functie  verliest. De bibliotheek is gesitueerd naast een ouderencentrum en tegenover twee basisscholen. Voor bezoek van schoolklassen lijkt nu geen ruimte meer te zijn, ze zijn in ieder geval nog niet geweest en de taalactiviteiten e.d. moeten  verplaatst worden naar een ruimte buiten de bibliotheek, wat niet de bedoeling kan zijn.

De keuze van de Bibliotheek Aanzet, het Anker en Facet bevordert hiermee niet de onderlinge solidariteit en het omkijken naar elkaar. Iedere organisatie behoort zichtbaar te zijn en zich thuis te voelen in een wijkcentrum.

Namens leden van de bibliotheek Aanzet,

Riet Bolink

Advertenties uit de krant